Изложба на Ване Костуранов – „Таен премин кон Месечината“

Од:

Галеријата „Метаноја“ во соработка со „Балканскиот институт за вера и култура“ поканува на отворањето на изложбата „Таен премин кон Месечината“ на Ване Костуранов, во вторник 28 ноември 2023 година од 18:00 часот на ул. Максим Горки бр. 19 во Скопје. Изложбата ќе трае и во текот на јануари 2024.

За изложбата д-р Коста Милков вели, „Конечното уметничко дело е комплетирано преку „техне“ и „логос“ не во смисла на современиот композит „технологија“, туку во смисла на егзистенцијалната феноменологија. Овие два концепта се неизбежно поврзани на нивото на соодносот меѓу уметничкото (τέχνη) и словесното (λόγος ). Процесот на креативната концептуализација со бои и четка и мисловната концептуализација со зборови и перо овозможуваат артикулација на она што генерички се именува како духовно. Притоа „техне“ ја претставува естетската рефлексивност, а „логос“ ја изразува контемплативната поетичност. Куќичките, дрвјата, патеките, Сонцето и Месечината на Костуранов се уметничка поезија.“

На изложбата ќе се обрати рецензентот д-р Коста Милков, директорката на Галерија „Метаноја“ м-р Нада Милкова и авторот на делата Ване Костуранов.

Би можело да ве интересира

Отворање на изложба „Кобалт Синергија“ во МКЦ

Горан Наумовски

Отворање на изложбата „Носиме уметност“

Отворање на изложба на скулптури „Зодијак” на Митко Дамјановски

Архитектонска изложба „Скопје на новата генерација“

Изложба во рамки на проектот „Ние, луѓето“ на Театар Пи

Вечерва изложба на Ферди Булут во КИЦ Битола

Горан Наумовски