Глутенот треба да се избегнува само во случај на интолеранција

Од:

Глутенот е протеин што се наоѓа во житарките како што се пченицата, ’ржот и јачменот.

Лицата кои имаат целијакија секако треба да го избегнуваат глутенот, но тоа не е треба да го практикуваат лицата кои ја немаат.

Во последно време експеритите се почесто зборуваат за можните ризици од исхраната без глутен.

Факт е дека интегралните житарки содржат дијететски влакна, бета-глукан и други хранливи вредности што штитат од кардиоваскуларни заболувања.

Поради тоа научниците предупредуваат дека исхраната без глутен кај лицата кои не страдаат од целијакија може дури да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Би можело да ве интересира

Колку добро го познаваме нашето срце

Предраг Петровиќ

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска