Загриженост поради антибиотици во рибата

Од:

Присутноста на антибиотици во рибата придонесува за развој на резистенција кај бактерии и претставува закана за здравите луѓе, предупредуваат американски научници.

Истражувачите од Аризона Универзитетот анализирале 27 примероци на риба и морски плодови со потекло од 11 земји.

И во рибата од рибници и во уловената риба е откриено присуство на пет антибиотици, чија присутност во околината ги зголемува шансите за развој на отпорноста на антибиотици кај бактериите.

Ваквите „супербактерии“ годишно во САД заразуваат два милиони луѓе и носат 23.000 животи, предупредуваат истражувачите.

„Journal of Hazardous Materials“ пишува дека слични последици има и користењето антибиотици во одгледувањето на животните наменети за исхрана.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ