Осквернавен гробот на Карл Маркс

Од:

Непознати сторители го осквернавиле гробот на Карл Маркс, што се наоѓа на гробиштата „Хајгејт“ во северниот дел на Лондон.

„Споменикот на Карл Маркс е осквернавен!“, објави на „Твитер“ управата на гробиштата „Хајгејт“, додавајќи дека надгробниот споменик „е оштетен во вандалски напад со чекан, што се случи последните неколку дена“.

Оваа не е прво сквернавење на гробот на Маркс, кој се наоѓа на листата на британско културно наследство. Најсериозниото меѓу нив се случи во 1970 година, кога врз гробот беше фрлена бомба.

Маркс, кој е автор на „Капиталот“ и коавтор на „Комунистичкиот манифест“, од 1849, па до неговата смрт во 1883 година, живееше во Лондон.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Вандализиран гробот на Карл Маркс

Родниот град на Карл Маркс од Кина ќе добие статуа со неговиот лик

Ана Ололовска