Лавров: Предлогот на Кина за прекин на војната во Украина е најразумен досега

Од:

Кина досега го предложи најразумниот мировен план за решавање на украинскиот конфликт, изјави денеска рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

„Најважно за нас е кинескиот документ да се заснова на анализа на причините за тоа што се случува и на потребата да се елиминираат тие основни причини. Тоа е логично структурирано од општото до специфичното“, рече Лавров.

Тој посочи дека кинескиот план кој се состои од 12 точки содржи ставки кои се меѓусебно поврзани.

Би можело да ве интересира

Кина би можела да организира мировна конференција на која ќе учествуваат Русија и Украина најави Лавров

Лавров: Русија останува отворена за дијалог со Западот, но само под еднакви услови

Лавров: Ако Западот сака решение на украинската криза на бојното поле, Русија е подготвена

Лавров: Косово е „територија на целосно беззаконие“

Лавров: Западот опасно се приближуваат до работ на директен воен конфликт меѓу нуклеарните сили

Горан Наумовски

Лавров: Прашањето кој му припаѓаат Крим и Севастопол е засекогаш затворено

Горан Наумовски