umetnost

Македонија

Нова промоција на „Ветерот носи убаво време“

А1он
Најновата антологија на младата македонска поезија и проза „Ветерот носи убаво време“ составена од приредувачите проф. д-р Весна Мојсова – Чепишевска и Иван Антоновски денеска
Магазин

Облак од шест илјади електрични светилки – илузија на дожд

А1он
Посетителите на оваа изложба имаат неверојатна можност да го видат „облакот“ од шест илјади светилки од кои паѓа дожд. Оваа голема интерактивна инсталација е создадена
Македонија

Промоција на две книги во Словачката амбасада

А1он
Ако некогаш браќата Кирил и Методиј ги поврзуваа и описменуваа Словените, вечерва една навидум таква  мала мисија имаше доцент д-р Звонко Танески. Во Словачката амбасада
Магазин

ВИДЕО: Скулптура на Сан Франциско од 100 илјади чепкалки

А1он
Стотина илјади чепкалки се употребени за скулптура на Сан Франциско, која Scott Weaver ја правел последниве 35 години. Во скулптурата се вметнати многу улици, историски локации,
Свет

Пензионерката што ја уништи фреската на Исус: Не сум ја довршила работата

А1он
Пензионерката Сесилија Хименс која ја уништи фреската на уметникот Елијас Гарсија Хомо од 19. век „Ecce homo” тврди дека добила дозвола од свештеникот да ја