slovenija

Регион

Половина од Словенците го поддржуваат условувањето на Хрватска

А1он
Речиси половина од Словенците сметаат дека Словенија треба да ја услови ратификацијата на хрватскиот договор за пристапување кон Европската унија со прашањето за Љубљанска банка,
Регион

Словенечкиот Парламент го усвои законот за намалување на пензиите

А1он
Повеќе од 26 илјади словенечки пензионери ќе добиваат помали пензии, откако словенечкиот Парламент го усвои законот за намалување на пензиите, кои се доделуваат од државниот
Регион

Намалени платите на членовите на словенечката Влада за 30%

А1он
Платите на членовите на словенечката Влада се намалени за 30 проценти во споредба со минатата година. Намалувањето на платите се должи на пакетот строги мерки
Регион

Јанша: Словенија нема пари за „избришаните“

А1он
Словенија нема пари да го плати надоместот за државјаните на поранешните југословенски републики кои биле избришани од регистерот на постојани жители на Словенија во 1992
Економија

Словенија ќе ги намалува привилегираните пензии

А1он
Новата Влада на Јанез Јанша повторно ќе ја почне процедурата за внесување промени во пензискиот систем. Анрдеј Визјак, словенечкиот министер за труд, семејство и социјални