religija

Свет

„Нешнал џиографик“: Дали нерелигиозните стануваат водечка „религија“ во светот?

А1он
Во САД нерелигиозните се речиси една четвртина од населението, а во изминатите 10 години, нивниот број надмина број на католици, верници од протестантски цркви и
Свет

Анкета: Европејците помалку заинтересирани за религија од останатите

А1он
Религијата е помалку важна за Европејците, отколку за луѓето во Африка, Латинска Америка или САД, покажуваат резултатите од анкетата спроведена од институтот Пју. Истовремено истражувањето
Македонија

Анкета: 84 отсто од населението во Македонија религиозно, а 88 отсто веруваат во Господ

А1он
Во Македонија 84 отсто од населението е религиозно, 10 отсто нерелигиозно, а 1 отсто се изјаснуваат како атеисти. Дури 88 отсто од Македонците се изјаснуваат
Култура

Четврта светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог

А1он
Четвртата по ред светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог почнува денеска во Битола, во рамки на Глобалната агенда на Обединетите нации и УНЕСКО за
Македонија

Божиновска: Македонија не смее да биде заложник на каков било верски радикализам

А1он
Република Македонија не смее да биде заложник на каков било верски радикализам, со оглед на фактот што токму меѓуетничките и меѓуверските состојби отсекогаш биле позитивен
Македонија

Македонија е 5-та најрелигиозна држава во светот

А1он
Македонија ја зазема петтата позиција во светот според религиозноста на населението. Според истражувањето на интернационалната асоцијација „Gallup“ во врска со глобалниот индекс на религија и