kinoteka

Култура

„Мојот последен здив“ – промоција на автобиографијата на Луис Буњуел во Кинотека

А1он
Кинотеката на Република Северна Македонија денеска напладне ќе го промовира своето најново печатено издание, автобиографијата на големиот шпански режисер Луис Буњуел, насловена „Мојот последен здив“,
Култура

Филмска вечер за деца и млади во Кинотеката

А1он
Францускиот институт во Скопје заедно со Кинотека на Северна Македонија организира вечер посветена на младите и оние што се чувствуваат така, со интересен анимиран филм
Култура

Кратки експериментални филмови на петтата сесија на филмска училница во Кинотека

А1он
Во Кинотека вчера се одржа петтата сесија од втората сезона на проектот Филмска училница, со фокус на кратките експериментални филмови: кога се јавуваат како форма
Култура

Српскиот документарист Горан Радовановиќ гостин во Кинотека

А1он
Горан Радовановиќ, еден од најагилните документаристи последниве години во српската кинематографија, во петок гостува во Кинотеката на Северна Македонија со неговите два најнови документарни долгометражни
Култура

Проекција на филмот „Фред“ и концерт по повод сто години од раѓањето на Фред Бускаљоне

А1он
По повод сто години од раѓањето на италијанскиот музичар Фред Бускаљоне, вечер во холот на Кинотеката љубителите на кинематографијата ќе имаат можност да го проследат
Култура

Трета сесија од втората сезона на проектот „Филмска училница“ во Кинотеката

А1он
Во Кинотеката вчера се одржа третата сесија од втората сезона на проектот „Филмска училница“, која беше посветена на доминантните филмски правци од почетокот на филмот