Како е убиена Данка – Таткото ги запрел убијците и ги прашувал дали ја виделе Данка

Од:

Министерот за внатрешни работи Братислав Гашиќ на прес-конференција ги соопштува деталите за убиството на двегосишната Данка Илиќ од Србија

Мајката Ивана Илиќ пристигнала од Бор во 13 часот и 10 минути, децата биле во дворот. Таа во тој момент ги фотографирала и сликата му ја испратила на сопругот. Синот и побарал вода, отишла да му даде и во тој момент Данка исчезнала.

„ Ја следевме форензиката на телефонот, неговите движења, притоа споредувајќи ги сите можни лица кои поминаа тука“, рече министерот.

Осомничените дента биле излезени на интервенција во моментот кога ја удриле малата Данка. нејзиното тело го ставиле на задното седиште над алатот и се договориле да го фрлат некаде телото. Што и го сториле на блиската депонија. На местото каде го фрлиле девојчето се задржале неполна минута, по што заминале.

Според исказот на еден од осомничените, тие биле на работна задача во населбата Банско Поље, каде требало да ја проверат шахтата на улицата Озренска, каде што пристигнале во 13 часот и 20 минути.Движењето на возилото било снимено на камерата на улицата „Радомир Путник“ и се покажало дека во 13 часот и 35 минути се движело низ споредните улици, а подоцна било снимено дека застанало на капијата на ул. куќа во 13 часот и 50 минути, што се поклопува со времето на исчезнувањето на малата Данка.

– Возилото во кое биле С.Ј. и Д.Д. бил пред капијата две и пол минути, а според изјавата на осомничениот, таму застанале бидејќи им требало тоалетот. Потоа, кога тргнале, удриле во детето на 30 до 40 метри од местото на застанување, автомобилот го управувал осомничениот Д.Д., додека С.Ј., кој бил сопатник, излегол од автомобилот, ја отворил вратата и телото на детето го ставил во автомобилот – изјави Гашиќ.

Она што министерот го кажа на прес конференцијата е дека при барањето на Данка дури и таткото ги застанал осомничените и ги прашувал дали виделе дете.

„Таткото ги запре и праша дали го виделе девојчето, тие рекоа не“, изјави министерот.

„Фактот што еден од осомничените, на покана на директорот, истиот ден отишол во Бањско поле да го бара девојче е доказ за неговата ладнокрвност“, вели тој.

Би можело да ве интересира

Таткото на осомничениот за убиството на Данка вели: Мојот син е наместен

Осомничениот за убиството на Данка тврди: „Не ја убив, не ја ни видов“

Горан Наумовски

Еден од осомничените за убиството на Данка го прекинува молкот

Осомничените за убиството на Данка Илиќ по психијатриско вештачење се вратија во притвор

Почина мајката на осомничениот за убиството на малата Данка

Двајца нови сведоци ќе сведочат за исчезнувањето на малата Данка