Зелениот лиснат зеленчук чисти од токсини

Од:

Најдобар борец против пролетниот замор е правилната исхрана. Сезонската храна е ваш сојузник, а посебно зелениот лиснат зеленчук што го чисти телото од токсини.

Нутриционистите советуваат дека треба да се почне со шолја зелен чај, а дека најдобро е секој оброј да го почнете со зелена салата, бидејќи така му помагате на организмот полесно да ја вари храната. Секако треба да се јаде и во текот на оброкот.

Исто така е многу важно зелениот лиснат зеленчук минимално термички да го обработувате, за да задржи што е можно повеќе корисни состојки.

Коприва

Копривата е совршена кога станува збор за здрава исхрана. Богата е со калциум, магнезиум, цинк, манган, бакар и витамин К и Ц. Сега се користат младите листови, а можете да ја подготвите и додаток на чорби, пити или едноставно од неа да сварите чај. Им помага на болните од анемија, ревматизам, заболувања на жолчката и црниот дроб, и е одличен диуретик.

Блитва

Блитвата содржи витамин Ц, бета-каротен, калиум, манган, железо, калциум, добар е диуретик и корисна е за имунитетот. Благодарение на антоцијаните и бета-каротенот, го штити организмот од рак на дебелото црево и ја чува кожата. Освен тоа, содржи доволно магнезиум и калциум кој на коските им дава цврстина, а тука е и витаминот А кој е корисен за видот.

Блитвата го спречува и високиот притисок.

Спанаќ

Спанаќот е најхранлива намирница, полна со витамини и минерали. Многу е важно кратко да го варите, околу една минута, за да ги задржи хранливите состојки во кои спаѓаат калциумот, магнезиумот, железото, витамините Ц, А, К и фолна киселина.

Разни студии покажале дека конзумирањето спанаќ делува заштитно кога станува збор за оксидативен стрес на мозокот, како и дека се намалува деградацијата на мозочните функции како последица на стареењето.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска