Секое лице има своја единствена популација бактерии во желудникот, а нивниот состав и активност на квалитетот на варењето на храната.
Истражувањето спроведено на Универзитетот Сент Луис покажало дека секој од нас има свој единствен состав на бактерии во желудникот и предлагаат нивната анализа да биде детална, поради нивната важност за општото здравје на организмот.
Бактериите во варењето всушност го чуваат нашето здравје и уништуваат многу опасни и штетни организми, учествуваат во разградување на храната и создаваат витамини кои се важни за здравјето на организмот.
Кога веќе се толку важни, детална анализа и тестирање на нивната присутност во варењето покажала дека тие и го одредуваат ризикот за болести и телесна тежина.
Поголем дел од микроорганизмите во телото ги делиме со најтесното семејство, бидејќи всушност во најраното детство сме ги наследиле.