Топ пет јануарски производи против грип

Од:

Во период на епидемија од грип нутриционистите советуваат телото да се „вооружи“ со витамини, минерали и антиоксиданси. Иако тие не го спречуваат грипот, сепак ќе помогнат за зајакнување на имунитетот и полесно да се изборите со зголемената температура.

За да се зголеми отпорноста на организамот, важно е во секојдневната исхрана да се вклучат сезонски производи.

Морков – Богат е со бета каротен, кој во телото се претвора во витамин А. Витаминот А е еден од клучните регулатори на имунитетот.

Магдонос – Тоа е зачинска билка која најмногу се користи при подготовка на вкусни зимски чорби. Богат е со витамин Ц и калиум и има поголема нутритивна вредност од морковот. Освен за заштита од грип, магдоносот ја стимулира работата на бубрезите и црниот дроб, а го чисти и организмот од токсини.

Мандарина – Само една мандарина може значително да ја зголеми енергијата, бидејќи содржи повеќе од 60 отсто дневни потреби на човечкиот организам од витамин Ц. Најдобро е да се јадат рано наутро.

Кељ – Тое е одличен извор на витаминот К, кој е потребен за задрави коски. Исто така, докажано е дека витаминот К го штити организмот од деменција, вклучувајќи ја и Алцхајмеровата болест.

Грејпфрут – Освен со витамин Ц, богат е и со влакна кои даваат чувство на ситост. Ова овошје го намалува нивото на маснотии во крвта и се смета за оличен сојузник во борбата против вишокот калории. Истражувањата покажале дека грејпфрутот може да го зајакне дејството на некои лекови.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава