Сојата не е здрава колку што мислевме дека е

Од:

Доколку пред неколку години сојата беше откритие и синоним на здравата исхрана, најновите научни истражувања на експертите покажуваат дека таа е опасност за човештвото.

Еве дел од штетните влијанија на сојата врз човековиот организам:

-Tаа содржи високо ниво на фитинска киселина, која ја спречува апсорпцијата на малциумот, магнезиумот, бакарот, железото и цинкот. Потопувањето во врела вода и бавното, долго готвење на сојата не ја елиминираат фитинската киселина.

-Поради присуството на фитинска киселина, се забавува растот кај децата.

-Фитоестрогенот кој го содржи е опасен и предизвикува рак кај постарите жени.

-Млекото за бебиња кое е правено врз база на соја предизвикува автоимуни болести на штитната жлезда.

– Соините производи содржат високо ниво на отровниот алуминиум, кој негативно влијае на нервниот систем и поттикнува појава на Алцхајмерова болест.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава