Доколку пред неколку години сојата беше откритие и синоним на здравата исхрана, најновите научни истражувања на експертите покажуваат дека таа е опасност за човештвото.
Еве дел од штетните влијанија на сојата врз човековиот организам:
-Tаа содржи високо ниво на фитинска киселина, која ја спречува апсорпцијата на малциумот, магнезиумот, бакарот, железото и цинкот. Потопувањето во врела вода и бавното, долго готвење на сојата не ја елиминираат фитинската киселина.
-Поради присуството на фитинска киселина, се забавува растот кај децата.
-Фитоестрогенот кој го содржи е опасен и предизвикува рак кај постарите жени.
-Млекото за бебиња кое е правено врз база на соја предизвикува автоимуни болести на штитната жлезда.
– Соините производи содржат високо ниво на отровниот алуминиум, кој негативно влијае на нервниот систем и поттикнува појава на Алцхајмерова болест.