Со умерена храна – до здравје

Од:

Ако успеете да ја намалете ја големината на чиниите, обемот на храната во порцијата, користејќи помалку калорични производи,повеќе ориз и зеленчук, а ја намалите количината на месо или пак ја замените со риба, се разбира без или со многу малку сол, ќе бидете на вистинскиот пат да си го подобрите здравјето.

При тоа не ги заборавајте ги основните правила во однос на исхраната

– Не прејадувајте се. Тргнете се од масата со чувство на лесна глад.

– Исфлете ја пржената храна.

– Џвакајте ја храната што подолго. Така таа станува и покорисна и повкусна.

– Одлично е да може самите да си го потготвувате лебот. Подготвувајте го од грубо измелено брашно, со трици или со цели зрна.

– Јадете често супи од зеленчук, житни и мешункасти растенија. Оризот нека ви биде често на маса.

– Зеленчукот и овошјето употребувајте ги свежи, со лушпа, или варени.

– Месо и јајца употребувајте ретко. Не злоупотребувајте ја храната од животинско потекло.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска