Појадокот важен за здраво срце

Од:

Резултатите од едно американско истражување покажуваат дека лицата кои не појадуваат имаат 27 отсто поголем ризик од срцеви заболувања и дека подеднакво е важно кога и што се појадува и во кое количество се конзумира појадокот.

Во истражувањето за зачестеноста на конзумирањето храна, 26.902 испитаници на возраст меѓу 46 и 82 години во текот на 16 години го следеле влијанието на појадокот врз зголемувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Резултатите од студијата покажале дека оние кои не појадувале имаат 27 отсто поголем ризик од срцев удар или смрт од кардиоваскуларни болести.

Исто така, испитаниците кои вечерале во подоцните ноќни часови имале 55 проценти поголем ризик од кардиоваскуларни проблеми.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска