Пиперките се одлични за видот

Од:

Овошјето и зеленчукот е најдобро да се конзумираат кога им е сезоната, бидејќи само тогаш нивните здравствени потенцијали можат целосно да се искористат.

Пиперката има ниска калориска вредност и е богат извор на витамин Ц, како и лутеин и зеаксантин – два антиоксиданса кои имаат важна улога во превенција на катарактата, како и болести на средниот дел од мрежницата.

Научниците откриле дека овие две супстанци дури 79 отсто го намалуваат ризикот од појава на очни болести кај лицата со висока стапка на ризик.

Лутеинот и зеаксантинот припаѓаат на групата каротеноиди – пигменти кои на пиперката и даваат жолта и црвена боја, а ги има во мрежницата, која ја штитат од негативните влијанија на светлината.

Пиперката во текот на сезоната треба секојдневно да се конзумира, пред се во свеж облик, но и обработена.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска