Надуеноста предизвикува многу непријатни грчеви во желудникот. Со недоволно соџвакана храна, подуеност се случува кога консумираме намирници што содржат јаглехидрати и лактоза.
Постојат некои зачини и билки кои ги смируваат цревата и го олеснуваат варењето, затоа ви препорачуваме како да ги користите против надуеност.
За борба против овие непријатни појави е неопходно да се користат растенија, кои за поттикнување на создавањето на ензими потребни за целосно и ефикасно варење на храната од бактерии произведуваат гас, оставајќи ги со помалку „гориво“.
Овие растенија се нарекуваат карминативи и се богати со етерични масла, со смирувачки ефект врз варењето на храната.
Тука спаѓаат зачините како што се: анасон, ѓумбир, нане и мајчина душица.
Рецепт за пијалокот за олеснување во варењето на храната:
1 чаша ладен чај од камилица
1 чаша јагоди
1 чаша ананас
1 јогурт со пробиотички бактерии
1 лажичка мед
1 чаша коцки со мраз
Во блендер сомелете ги состојките додека не добиете хомогена смеса.