Нутриционисти советуваат кои состојки во храната да се избегнуваат

Од:

Нутриционистите советуваат дека одредени состојки во храната треба да се избегнуваат и доколку потрошувачите ги забележат на декларациите на производите да се откажат од нивно купување.

Вештачки засладувачи – Точно е дека овој вид на засладувач не содржи никакви калории, но неговото негативно дејство ја надминува неговата корисност при диета. Тие се поврзуваат со дијабетис тип 2 и зголемена потреба за калории, бидејќи вештачките засладувачи се околу 700 пати посилни од природните шеќери, па предизвикуваат поголема потреба за слатки.

Шеќер – Ако во било кој облик се јавува како еден од првите три состојки на производот, тогаш тој треба целосно да се избегнува.

Карамел бои – Иако истражувањата кои укажуваат на канцерогеното дејство на карамел боите се вршени врз животни, најдобро е да се избегнуваат производите кои ја содржат оваа состојка.

Карагинан – Станува збор за супстанца за згуснување, која може да се најде во млекото и млечните производи, а се уште не е целосно докажано дали е безбедна за употреба или не. Затоа најдобро е да се избегнува.

Транс масти – Вештачки незаситени масти обично се додаваат во прехранбените производи со цел да им се продолжи рокот на употреба. За жал, тие истовремено го зголемуваат и ризикот од срцеви болести.

Мононатриум глутаминат – Оваа состојка е најзастапен засилувач на вкусот, но предизвикува зависност од храна и дебелеење.

Фруктозен сируп – Тој укажува дека храната е преработена и изобилува со вештачки засладувачи. Лебот, слатките, кечапот и сосевите за салати најчесто ја содржат оваа состојка.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ