Лицата, кои имаат АДХД го развиле уште во раното детство, а научниците сметаат дека причината за тоа е комбинација од гени, исхраната и околината во која децата растат.
Голема улога може да има и воспитувањето и родителскиот третман.
Одредени експерти длабоко веруваат дека дел од причината за хиперактивноста кај децата се наоѓа во негрижата на нивните родители, како и во лошиот начин на однесување со децата. Наместо лекови, велат експертите, би било добро децата заедно со родителите да посетуваат курсеви за контрола и управување со однесувањето.
Неодамна е откриено и големото влијаие на прехранбените продукти и нивите состојки на развојот на АДХД. Дека храната треба да биде органски произведена потврдува и канадското истражување, кое ја пронајде врската меѓу изложеноста на пестициди и АДХД. Освен тоа британските научници утврдија и дека одредени бои, кои се користат во прехраната дејствуваат како предизвикувачи на симптомите во подгрупата на децата, кои имаат генетски предиспозиции.
Во Велика Британија, а потоа и во Европската унија произведувачите на храна беа поттикнати доброволно до крајот на 2009 година да ги исфрлат од употреба најчестите вештачки бои за храна (Е 110, Е 104, Е 122, Е 129, Е 102, Е 124). Доколку храната сепак ги содржи мора да биде истакнато предупредување.