Научни истражувања: Аспартамот не е штетен по здравјето

Од:

Вештачкиот засладувач аспартам е предмет на контроверзии уште од неговото одобрување, 1981 година… Тоа, поради тврдењето дека може да предизвика рак, но и други заболувања, како што е Алцхајмеровата болест.

Повеќе истражувања покажуваат дека нема основа за лажни тврдења против аспартамот. Но, и покрај тоа, тој постојано се провлекува во, според многумина – псевдо-научни и алтернативни медицински написи и постојано се обележува како отров.

Од друга страна пак, прекумерната тежина е една од најраспространетите пандемии во светот денес, предизвикувајќи бројни сериозни болести – од дијабетес до заболувања на крвни садови. Но, што велат научните истражувања и стручњаците за аспартамот?

Истражување на Националниот институт за рак на САД, коешто опфатило 285.079 мажи и 188.905 жени на возраст од 50 до 71 година, покажа дека аспартамот не е поврзан со развој на рак на мозокот, леукемија или лимфом.

Од друга страна, системски преглед на 92 научни трудови, со вкупно 599.741 опфатено лице, од 2003 до 2014 година, покажа дека нема докази ни за поврзаност на аспартамот со ракот.

Би можело да ве интересира

Полза и придобивки од црешата

Ана Ололовска

Постелата лете треба да се пере еднаш до двапати седмично

Ана Ололовска

Истражување: Кафето е корисно за црниот дроб

Ана Ололовска

Водата е најсилно оружје против жештините

Ана Ололовска

Пиењето кафе лошо влијае на бременоста

Ана Ололовска

Како вежбањето влијае на мозокот?

Ана Ололовска