Компирот сепак не дебелее

Од:

Центарот за пелиминарни истражувања од Сан Диего објавило резултати од истражувањата кои покажуваат дека користењето компир во исхраната не е поврзано со развојот на дебелината, дијабетесот тип 2 или покаченото ниво на реактивниот протеин Ц кој укажува на системски воспалувања.

Тие сознанија се правилни, под услов останатите фактори, како годините, полот, расата или нивото на образование да се земени во предвид и контролирани. Имено, претходните истражувања го занемарувале влијанието на демографските фактори кои многу влијаеле, па дури и ги збунувале истражувачите.

Тие го испитале и анализирале дневното внесување храна на 5800 возрасни луѓе во два временски периоди. Откако што ги земале во предвид демографските варијабли, истражувачите не нашли никаква врска помеѓу конзумирањето компир и дебелината, дијабетесот или покаченото ниво на реактивниот протеин Ц.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ