Какаото го чува помнењето

Од:

Секојдневното конзумирање какао во нова студија спроведена со учество на лица од постара животна возраст, е поврзано со подобри резултати на тестирањето на помнењето.

Во истражувањето спроведено на Харвард учествувале 60 испитаници без симптоми на деменција, а се покажало дека секојдневното внесување на две лажички какао е можно со подобрување на протокот на крвта кон мозокот.

Овие подобрувања довеле и до подобри резултати на тестирањето на помнењето на крајот на студијата, пишува стручното списание „Невролоџи“.

Испитаниците биле со просечна возраст од 73 години, а квалитетот на протокот на крвта им е мерен со помош на ултразвук.

Некои претходни истражувања веќе укажаа на позитивното влијание на какото во врска со здравјето на крвниот систем.

Се претпоставува дека причина за тоа делување се флаванолите, антиоксидансите присутни во какото.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ