Избегнувајте ја солената храна за да бидете здрави!

Од:

Крвниот притиок може да се покачи и доколку често јадете многу солена храма. Солената храна значајно го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, ризикот од рак на желудник и згора на се’, го потпомага дебелеењето.

Солта е тивок непријател на современиот човек. Зголемената употреба на таканаречената „бела смрт“, неосетно и секојдневно ни ги оптоварува бубрезите, срцето и крвните садови. Смртноста од овие заболувања во светот вртоглаво расте. Како да ја спречиме оваа „епидемија“ на модерната доба? Едноставно – внимавајте на она што го јадете. Избегнувајте солена храна колку и да е вкусна!

Ако во текот на денот сме внеле 2400 мг натриум, тогаш сме го достигнале максимумот. Натриумот е составен дел на солта и во еден грам сол го има околу 40 проценти. Лесно може да се пресмета дека дневното внесување на солта треба да изнесува најмногу 6 грама, што одговара на една кафена лажичка сол. Но, солта која ја консумираме не е само онаа со која ја досолуваме храната.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска