Диња: Разладување и детоксикација

Од:

Дињата е овошје богато со вода, витамини и минерали, идеално за топлите летни денови.

Како и лубеницата, потекнува од Тропската Азија и Африка, а всушност се вбројува во редот на зеленчуци. Латинското име за диња е Cucumis Melo. Во светот постојат преку 50 видови диња.

Колку и да ги сакаме, малку се знае што тие навистина прават за нашиот организам.

Вишокот вода и калиум во дињата ја поттикнува работата на бубрезите, односно детоксикацијата на организмот. Поради витамините А и Ц, дињата е и антиоксиданс.

Прехранбените влакна од дињата го олеснуваат варењето и помагаат кај проблемите со желудникот. Самото овошје освежува и психички смирува. Поради нискокалоричноста, одлична е за сите кои сакаат да започнат диета.

Најдбро е да ја чувате во фрижидер, завиткана во хартија, за нејзиниот интензивен мирис да не помине на другите намирници.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава