Диња: Разладување и детоксикација

Од:

Дињата е овошје богато со вода, витамини и минерали, идеално за топлите летни денови.

Како и лубеницата, потекнува од Тропската Азија и Африка, а всушност се вбројува во редот на зеленчуци. Латинското име за диња е Cucumis Melo. Во светот постојат преку 50 видови диња.

Колку и да ги сакаме, малку се знае што тие навистина прават за нашиот организам.

Вишокот вода и калиум во дињата ја поттикнува работата на бубрезите, односно детоксикацијата на организмот. Поради витамините А и Ц, дињата е и антиоксиданс.

Прехранбените влакна од дињата го олеснуваат варењето и помагаат кај проблемите со желудникот. Самото овошје освежува и психички смирува. Поради нискокалоричноста, одлична е за сите кои сакаат да започнат диета.

Најдбро е да ја чувате во фрижидер, завиткана во хартија, за нејзиниот интензивен мирис да не помине на другите намирници.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ