За зајакнување на капацитетот на МВР, Владата донесе уредба со која траењето на приправничкиот стаж на полицаец – приправник се скратува од шест на пет месеци

Од:

Владата на Република Северна Македонија донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за внатрешни работи за време на вонредна состојба со која се утврдува дека приправничкиот стаж на полицаец – приправник кој има склучено договор за вработување во Министерството за внатрешни работи на 1 ноември 2019 година согласно членовите 99 и 102 од Законот за внатрешни работи, трае пет месеци.

Оваа уредба е донесена заради прогласената вонредна состојба во државата која наложува ангажирање на целокупниот капацитет на организациските единици во рамки на Министерството, вклучително и полицајците – приправници, и од тие причини се предлага оваа уредба со законска сила, со која траењето на приправничкиот стаж на полицаец – приправник (утврден во член 102 од Законот) се скратува од шест на пет месеци.

На овој начин ќе се овозможи дополнителен број на полициски службеници, согласно потребите, динамиката, обврските и задачите што ги има полицијата, за спроведување на одлуките, препораките, заклучоците и мерките што ги утврдува Владата на Република Северна Македонија.

Би можело да ве интересира

Чулев: Досега на 2405 лица им се издадени решенија за изолација, 9793 пополниле изјава за самоизолација

Ана Ололовска

Словенечка донација за МВР вредна 110 илјади евра во заштитна опрема

А1он

МВР: На 91 лице издадени решенија за изолација, 23 потпишале изјава за самоизолација

Ана Ололовска

Повик за палење на хотелите кои се пренаменети во карантини, случајот го испитува полицијата

Кристијан Ландов

Полицаец од Тетово заразен со коронавирус отишол на работа, 22 колеги се во изолација

Кристијан Ландов

Чулев оствари средба со резидентната координаторка на ОН, Дуџак

Ана Ололовска