(ВИДЕО) АХВ: Ориз и соини шницли со ГМО пронајдени во Македонија

Од:

Агенцијата за храна и ветеринарство пронашла два производа увезени со Генетски модифицирани организми (ГМО). Едниот е кочански ориз, за кој се утврдува од каде потекнува семето, додека другиот производ се соини шницли на Виталија, увезени од Србија, објави на прес-конференција директорот на Агенцијата, Зоран Атанасов.

„Производите се наоѓаат под официјалн надзор и се чека нивно уништување. Операторите се санкционирани со казна од 5 000 евра, додека одговорното лице во фирмите со казна од 1 700 евра“, изјави Атанасов.

За производите на „Виталиа“, додава тој, се чека супер анализа, бидејќи операторот по закон може да побара дополнителни испитувања.

„Првата анализа докажа дека има присуство на генетски модифицирани организми. Но, по закон, операторот има право да побара супер анализа. Ги чекаме резултатите од истата“, посочи тој.

Директорот додава дека граѓаните не можат да препознаат која храна е со ГМО, додека истото не биде декларирано на производот.

Според нашето законодавство, подвлече директорот, производството на ГМО храна е забрането.

„Во светот се консумира и се произведува таква храна. Науката треба да го каже последниот збор колку е тоа штетно. Од нашиот Закон за безбедност на храна беа избришани два члена кои порано дозволуваа производство на храна со ГМО, но тоа беше регулирано како да се стави во промет. Сега се избришани и ставени во мирување до влегување на Македонија во ЕУ“, појасни директорот на АХВ.

Галена Николовска-Ризвановиќ

Би можело да ве интересира

Уништени 50 килограми небезбедна храна во Крива Паланка

Регистриран нов случај на птичји грип кај угината гуска во скопско Злокуќани

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

Во бомбици послужени во „Ѓорѓија Пулевски“ пронајдени бактерии

АХВ: Водата во Струмица не е за пиење, има манган и колиформни бактерии

Горан Наумовски

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски