Во конзулатот во Минхен процедурата за вадење пасоши скратена од шест месеци на три недели

Од:

Во генералниот конзулат на Македонија во Минхен успешно функционира базната станица за издавање патни исправи и таму досега аплицирале 470 наши државјани, 380 патни исправи се изготвени и доставени до генералниот конзулат, а 252 веќе се подигнати, информира Министерството за надворешни работи.

„Нашите граѓани ја поздравуваат оваа одлука и многу се благодарни и презадоволни што процедурата за добивање нова патна исправа не трае 6-9 месеци, туку 3-4 недели“, вели генералниот конзулот Реџеп Демири.

Освен во Минхен, базните станици успешно функционираат и во Чикаго, Њу Џерси, Бон, Берлин, Берн, Љубљана, Виена и Лондон, како и мобилните станици во Стокхолм, Брисел, Мелбурн, Торонто и Венеција.

Би можело да ве интересира

Тошковски: Термин за итна постапка за фотографирање за пасош во Скопје се добива за еден ден

Бојманцалиев: Внатрешната контрола на МВР да утврди каде се „губат“ готовите пасоши

Продолжувањето на рокот на пасошите денеска на собраниска седница

Катерина Ѓуровски

ЛДП предлага пасошите да важат до истекот на рокот со печат на Северна Македонија

Митрески за продолжување на рокот на патните исправи: Меѓународните договори не можат да се менуваат со друг закон

Ковачевски смета дека нов закон нема да помогне за продолжување на рокот на пасошите