Во Галичник почнува со работа летната патронажна медицинска служба

Од:

Летната патронажна медицинска служба во Галичник почнува со работа денеска и секој петок во наредните три месеци ќе ротира во овој регион.

Лекар и медицинска сестра од Здравствениот Дом Ростуше, еднаш неделно во периодот од 9 до 14 часот на жителите ќе им ја пружат потребната здравствена заштита и нега, како мерење на шеќер, притисок, ЕКГ, преврски и давање на ампуларна терапија, соопшти Министерството за здравство.

– Жителите на Галичник, како и посетителите кои имаат потреба од лекарска помош можат директно да се упатат во амбулантната просторија во Вила Доста. Препорачливо е со нив да носат здравствена легитимација, исто како кога одат кај својот матичен лекар, изјави директорот на Здравствен Дом Ростуше, Омер Дурмиши.

Преку овој мобилен сервис се доближуваат услугите поблиску до граѓаните.

Кочани е првата општина, која минатата година почна со имплементација на моделот интегрирана здравствена и социјална заштита, во кој граѓаните од оддалечените места, руралните средини добиваат здравствена заштита во домот.

Патронажната служба ги покажува своите позитивни резултати. Светската здравствена организација ги оцени интегрираните услуги за домашна нега на Министерството за здравство како одлична мерка за поттикнување на унапредувањето на здравствените услуги кај граѓаните, стои во соопштението.

Би можело да ве интересира

Интернационална ликовна колонија во Галичник

Министерството за здравство информира дека нема заболени граѓани од антракс

Досега вакцинирани 34.214 лица на возраст до 14 години со МРП вакцина

Ана Ололовска

ВИДЕО: Државата ќе се задолжи со половина милијарда евра за изградба на новиот клинички во Ѓорче Петров

Габриела Димковиќ-Мишевска

Изградбата на новиот Клинички центар треба да почне во текот на зимата

Ана Ололовска

Укинувањето на квотите за лекови стартува во периодот од 1-ви септември до 1-ви октомври

Ана Ололовска