Во 2020 година помалку новороденчиња

Од:

Бројот на живородени деца во 2020 година е намален за 4,1 процент во однос на претходната година. Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2020 година се родени 19.167 деца од кои 19.031 се живородени, а 136 мртвородени.

Поголем е процентот на родени машки деца (51,5 проценти), а најголем број раѓања се забележани во јули.

Според возраста на мајката, најголемо учество од 33,6 проценти имаат живородените деца од мајки на возраст од 25 до 29 години.

Просечната возраст на мајката во вкупниот број на раѓања изнесува 29,1 година, а кај првите раѓања е 27,5 години.

Лани се родени и 19 деца од мајки на возраст под 15 години.

Родени се и 2.466 вонбрачни деца или 13 проценти од вкупниот број на живородени деца.

Би можело да ве интересира

Во Америка лани се родиле најмалку деца во последните 40 години

Жарко Настоски

Србија за 30 години ќе има само 4,5 милиони жители, ако продолжат демографските трендови

Жарко Настоски

Во Велес првото бебе во 2021- женско, родено во домашни услови

Ана Ололовска

Тркалезна маса: Годинава сме меѓу првите земји во светот со најголемо намалување на новороденечката смртност

Ана Ололовска

С. Македонија меѓу првите три земји во светот со најголем процентен пад на стапката на мртвородени деца

Ана Ололовска

Во ЕУ 42 проценти од децата се родени во вонбрачни заедници, кај нас 12,1

Ана Ололовска