Владата ќе гради автопат до Охрид

Од:

Владата на Република Македонија е цврсто решена да ја подобри патната инфраструктура во земјава и во изминатиот период континуирано имплементираме повеќе проекти со кои се овозможи изградбата на голем број нови локални патишта, реконструкцијата на регионални патишта, но и изградба на автопат – во делот на комплетирање на патниот Коридор 10.

Ова во интервју за економски.мк го истакнува министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески.

-За дел од патиштата кои претходно беа предвидени да се градат по пат на концесија, со оглед на тоа што немаше интерес од страна на компаниите, ние овозможивме алтернативен извор на финансирање. Користејќи ги преференцијалните кредитни линии, во соработка со „Експорт Импорт Банката“ на Кина планирана е изградба на патните правци Миладиновци – Штип, Штип – Кочани, Кичево – Охрид и Охрид – Св. Наум. Во текот на изминатиот период остварени се средби со повеќе заинтересирани компании кои искажаа сериозен интерес за учество во проектот. На маргините на Конференцијата на Секретаријатот за соработка помеѓу Народна Република Кина и земјите од Централна и Источна Европа и првиот состанок на Националните координатори, Амбасадорот на Република Македонија во Народна Република Кина, г-дин Оливер Шамбевски го потпиша взаемно усогласениот текст на Меморандумот за разбирање помеѓу Владата на Република Македонија и Експорт Импорт Банката на Народна Република Кина. Очекуваме наскоро да ги комплетираме процедурите и во првиот квартал на 2013 година да започнат градежните активности на делницата Миладиновци – Штип, за која и веќе е изработена целокупната документација, посочува Јанакиески.

Согласно заклучок на Владата на Република Македонија, во текот на месец октомври 2012 година потпишан беше договор за давање на консултантски услуги со Меѓународната Финансиска Корпорација (IFC), која е ангажирана како финансиски трансакциски консултант за изградба, одржување и наплата на патарина на делницата Гостивар – Кичево и одржување и наплата на патарина на делницата Скопје – Гостивар, додава тој во за економски.мк.

Според договорот, консултантот ќе има задача да обезбеди консултантски услуги и изработка на студии и анализи, а исто така до Владата на Република Македонија да предложи финансиски модел и мерки на имплементација на проектот за концесија на патните правци. Ангажманот на консултантот ќе биде се до моментот кога Владата ќе потпише договор со потенцијалниот најповолен понудувач.

Би можело да ве интересира

Спасовски: Наскоро очекувам договор и одлука за отворање на границите во регионот

Ана Ололовска

Сугарески: Се работи на автопатот Кичево-Охрид, наесен ќе бидат пуштени првите километри

Ана Ололовска

Игротеките бараат помош од Владата и датум за нивно повторно отворање

Ана Ололовска

Услужната комора ќе ги изнесе ургентните барања на компаниите до Владата

Ана Ололовска

Одлуката за враќање на работа од први јуни не важи за хронично болните и родителите со деца до 10 години

А1он

Спасовски: Со завршување на вонредната состојба продолжуваат сите изборни дејствија

Ана Ололовска

1 comment

James T Kirk 26/11/2012 - 16:13 at 16:13

Владата ги согледува сите работи коишто фалат. Се градело и ќе се гради со Владата на чело со ВМРО-ДПМНЕ.

Reply

Leave a Comment

17 − six =