Владата ќе анализира кои прописи им даваат преголеми права на функционерите

Од:

Со цел да се пристапи кон процесот на намалување на дискреционите овластувања на функционерите, Владата денеска ја разгледа и ја усвои Информацијата за потреба од формирање на работна група за анализа на законите и другите прописи во кои се предвидуваат дискрециони овластувања на функционерите, како и Информацијата за координативни активности помеѓу институциите во системот за борба против корупцијата, информираат од Владата.

Иницијативата доаѓа од вицепремиерот задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси и институциите во системот за борба против корупција, Љупчо Николовски.

„Како заклучок во врска со оваа информација, Владата ги задолжува Министерството за внатрешни работи, Министерството за правда, Управата за финансиска полиција, Управата за финансиско разузнавање, Управата за јавни приходи, Царинската управа и Инспекцискиот совет, во рок од 10 дена, до Кабинетот на заменик-претседателот на Владата, задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, во електронска или пишана форма да достават анализа која ќе биде сочинета од деловите наведени согласно содржината на оваа информација и од која треба да произлезат предлози за подобрување на законската рамка, но и фактичките услови за работа на антикорупциските институции,“ велат од Владата.

Би можело да ве интересира

ЕЕЗ: Договорот меѓу Макпетрол и Владата на Северна Македонија се ближи до целосна реализација

Жарко Настоски

Разрешен првиот човек на Царина Танасоски, на негово место доаѓа Горан Сугарески

Жарко Настоски

Владата ја усвои Програмата за задолжителна имунизација на населението во 2021 година

Жарко Настоски

ВИДЕО: Николовски најавува крај на луксузирањето на државна сметка

Владата прифати измени и дополнувања на Законот за акцизи, за укинување на Уредбата донесена за време на вонредна состојба

Жарко Настоски

Претседателката на ССК, Данела Арсовска нов почесен конзул на Унгарија

Ана Ололовска