Владата има обезбедено пари за културните работници, плата нема поради раководителите на културните институции

Од:

Колективниот договор кој го имаат потпишано културните работници е на сила, и Владата има обезбедено финансиски средства во Буџетот, одговори премиерот Оливер Спасовски, на новинарското прашање дали тој чувствува одговорност што три илјади културни работници немаат плата.

„Тоа што не е направено во рамките на културните институции е одговорност на секој раководител на тие културни институции“, рече Спасовски.

Според него требало навремено да се преземат мерки за да се имплементираат договорите.

„Владата ги создаде сите услови за да културните работници можат да го имплементираат тој договор“, рече Спасовски.

Би можело да ве интересира

Спасовски на средба со Македонскиот полициски синдикат: Се планира зголемување на платите за 5%

А1он

Во Сомбор одржана македонска образовна недела во рамки на српско-македонската културна размена

Ана Ололовска

И во Македонија истрага за „Беса транс“, но и за институциите – одземени компјутерите од агенцијата

Спасовски: Автобусот на „Беса транс“ бил технички исправен и со важност на регистрација до 13 октомври 2022

А1он

Спасовски: Потпишан е договорот и ќе се започне со полагање на испитите во Државниот испитен центар

Спасовски: Шпекулации се информациите за туби со гориво во автобусот на „Беса Транс“

А1он