Владата ги усвои Предлог-измените на Законот за финансирање на општините

Од:

Владата денеска на седница го утврди текстот на Предлог-измените и дополнувањата на Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа.

Со измените, како што информираат од Владата, ќе се подобри фискалниот капацитет и ќе се зголемат приходите на општините преку постепено зголемување на стапката на дотацијата од ДДВ и персоналниот данок на доход, со цел поголема финансиска самостојност и стабилност на единиците на локалната самоуправа.

На предлог на Министерството за животна средина и просторно планирање, на владината седница усвоен е и текстот на Билатералниот договор со Европската Унија за кофинансирање на инвестицискиот проект „Интегриран и самоодржлив систем за управување со отпад во Источен и Североисточен регион“.

Со проектот, посочуваат од Владата, се решаваат значајните еколошки и оперативни проблеми поврзани со создавањето и управувањето со отпад и се создадат услови за развивање на интегриран систем за управување со отпад во овие региони и во Општина Свети Николе.

– Системот е во целосна согласност со ЕУ принципите и принципите на националното законодавство за животна средина и ги адресира сите елементи на управувањето со отпад, од спречување на создавање на отпад, негово собирање, па сѐ до отстранување на остатоците од отпадот, велат од Владата.

Со проектот ќе бидат опфатени Североисточниот регион (Куманово, Липково, Старо Нагоричане, Ранковце, Кратово и Крива Паланка и Источниот регион (Штип, Кочани, Берово, Пехчево, Делчево, Македонска Каменица, Виница, Пробиштип, Зрновци, Облешево-Чешиново и Карбинци), како и Општина Свети Николе.

Би можело да ве интересира

На културно-уметничките настани во затворено се дозволува до 50% публика со две дози вакцина

А1он

Владата ја усвои информацијата за дигитално поврзување на Западен Балкан

Ана Ололовска

Ќе се бараат средства за пошумување на опожарените површини и набавка на возила за справување со пожари

А1он

Николовски: Владата ги усвои измените на шестте клучни закони за спроведување на процесот на дигитализација

А1он

Попишани се 1.768.710 граѓани, оние кои не оствариле контакт со попишувачите да се јават во пунктовите за попишување во општините

А1он

Ќе се воспостави мерит процедура за селекција и назначување членови на управни и надзорни одбори

А1он