Владата бара нов увид и виузелен приказ за дивоградбите во Стара скопска чаршија

Од:

Владата не го прифати Извештајот за дивоградбите во јадрото на Старата скопска чаршија, што го подготви Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам, и му наложи да изврши нов увид на бесправно доградените објекти.

На вчерашната седница во врска со таа точка Владата ја задолжила Агенцијата за катастар да достави визуелен приказ на заштитеното јадро и да ги маркира објектите за кои постои сомневање дека се бесправно доградени.

На седницата е разгледана и усвоена информацијата за извршен инспекциски надзор на изградба на градби од прва категорија на подрачјето на општините Охрид и Струга, како и информација за преземените активности на овластените градежни инспектори за тие подрачја, на Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам.

Би можело да ве интересира

ДОМ: Општините Охрид и Струга да не си играат со статусот на УНЕСКО

Предраг Петровиќ

Обвинителите и по девет месеци бараат докази против Усеини за тепачките и дивоградбите

Кристијан Ландов

Затуроска: Изјавите на Сугарески се паушални, зошто за законот за дивоградби нема јавна расправа

Ана Ололовска

Над илјада амандмани за предлог законот за легализација на дивоградби

А1он

Истекува рокот за УНЕСКО, наместо уривање на платформите – се слави Нова година

Кристијан Ландов

Заев: Нема попуштање во процесот на уривањето на дивоградбите во Охридскиот регион

Татјана Ташкова