Вкупно 1270 ученици се запишаа во двата уписни рока во тетовските средни училишта

Од:

Секторот за јавни дејности при општина Тетово инфомира дека во вториот уписен рок на 24 и 25 јуни во тетовските средни училишта се запишале 186 ученици, од кои 128 на настава на албански јазик и 58 на македонски јазик. Севкупно во двата уписни рока се запишани 1270 или 64,8 отсто од учениците кои завршиле основно образование.

-Вкупно има запишано 995 ученици во наставата на албански јазик (62,6 отсто од завршени основци на албански јазик), 264 на македонски наставен јазик (77,4 отсто), и 11 на турски јазик (37,9 отсто). Остануваат високите критериуми за упис во средните училишта, истакна Ахмед Ќазими, раководител на општинскиот сектор за јавни дејности.

Основно училиште во тетовскиот регион завршиле 2060 деветоодделенци. Третиот уписен рок е во понеделник, 29 јуни.

Би можело да ве интересира

Средношколци од семејства со ниски приходи може да аплицираат за надомест за школски прибор

Ландов

МВР за собирот пред Медицинското училиште: Поради ограничениот простор, не можеше да се одржува растојание

Габриела Димковиќ-Мишевска

На тестирањето за медицинската струка во Прилеп, само двајца ученици беа вишок

А1он

Во медицинското „Панче Караѓозов“ се полага квалификациски тест

А1он

(ВИДЕО) Тензично пред медицинското училиште: Се туркаа родители и ученици, не сакаат приемен испит

Габриела Димковиќ-Мишевска

За насоката медицинска сестра во три училишта денеска ќе има квалификациско тестирање

Ана Ололовска