(ВИДЕО) Тензично пред медицинското училиште: Се туркаа родители и ученици, не сакаат приемен испит

Од:

Поголема група на родители и ученици направија турканици пред влезот на средното медицинско училиште „Панче Караѓозов“.

Тие негодуваа затоа што им соопштиле дека поради големиот интерес учениците треба да полагаат приемен испит. Се туркаа на вратата, довикуваа и бараа да разговараат со одговорните од школото. Родителите бараа наместо квалификационен тест да отворат уште една паралелка за насоката „медицинска сестра“ за да можат да се запишат сите.

„Ако можеа да дозволат уште една паралелка без тест во гимназијата „Орце Николов“, зошто да не дозволат и тука и овде сите ученици се со одличен успех“, изјави еден од насобраните, револтирани родители.

На собирот најголемиот дел носеа маски, но немаше дистанца помеѓу луѓето. Интервенираше и полициска екипа и обезбедувањето кое некако успеа да ја смири ситуацијата.

Тензијата траеше повеќе од два часа, по што учениците сепак влегоа на тестирање. Проблемот се јави откако во ова училиште се пријавиле над 160 ученици за насоката „медицинска сестра“ на албански наставен јазик, а треба да се примат 102 ученика во три паралелки.

Би можело да ве интересира

Царовска: Се подготвува нов концепт за основното образование

Вебинар за билингвалните паралелки во образованието

Ана Ололовска

Државна матура од 29 мај до 14 јуни, информатика и географија првпат во листата на изборни предмети

Ана Ололовска

Средношколци презентираа како го замислуваат реформираното образование

Жарко Настоски

Истражување: Владата може да биде потранспарентна околу буџетските трошења во образованието

Жарко Настоски

Таблети за ученици од социјално загрозени семејства во Ресен