ВИДЕО: Пазарните инспектори затвориле пет угостителски објекти во Скопје и 60 кафемати на бензиски пумпи и други локации

Од:

За пет дена или од 9 до 13 април, шесте инспекторати во државата спровеле 1319 надзори, од кои 514 се на Пазарниот инспекторат чии инспектори затвориле пет угостителски објекти во Скопје. Во истиот период, пазарните инспектори ги контролирале и кафематите на бензинските пумпи и на сите други локации, при што забранети за употреба се 60 кафемати во Скопје, Тетово, Битола и Куманово.

„Останатиот дел од инспекциските надзори спроведени од страна на Државниот пазарен инспекторат се однесуваат на контрола на замрзнатите цени на одредени производи кај малопродажните и големопродажните објекти, при што констатацијата е дека поголемиот дел од трговците ги почитуваат одлуките за смрзнати цени од Владата, а онаму каде имало зголемување, на субјектите им е наложено да ги вратат цените на износите утврдени на 11 март“, рече Магдалена Филиповска Грашкоска, претседателка на инспекциски совет.

Агенцијата за храна и ветеринарство спровела 162 надзори во повеќе градови низ државата и различни видови на субјекти како маркети, угостителски објекти, месарници, зелени пазари.

„Изречени се две мерки поради неспроведени обуки за основни знаења за безбедност на храна, дополнително се издадени и 19 решенија за лоша општа хигиенска состојба. Задолжени се субјектите соодветно да постапат и да преземат мерки и активности за дезинфекција на нивните објекти. Изречена е една глоба за пуштање во промет на производ со поминат рок“, соопшти Филиповска-Грашкоска.

Би можело да ве интересира

Откако кажа дека се повлекла од претресот во кафулињата, Пауновски вечерва со фалби за полицијата

А1он

ДПИ: Не се забележани неправилности и големо отстапување за време на „Black Friday“

Катерина Павлова-Николовска

ВИДЕО: Зголемените надлежности на инспекциските служби даваат резултат, вели Филиповска-Грашкоска

Ана Ололовска

Николовски на средба со инспекторите: Законот мода да важи за сите, а протоколите да се почитуваат

Ана Ололовска

Затворени два угостителски објекти, работеле по 23 часот

Ана Ололовска

Инспекциските служби работат со поголеми овластувања, извршени 742 контроли, објект во Гостивар затворен на лице место

Ана Ололовска