ВИДЕО: Меѓународниот сојуз ја одржа првата – конститутивна седница, избрани членовите на органите на сојузот

Од:

Во хотелот Александар Палас, денеска се одржа конститутивната седница на Меѓународниот сојуз за заштита на цивилно општество и социјално загрозени категории. На седницата беше усвоен Деловникот на Собранието на Меѓународниот Сојуз и беа именувани и избрани членовите на органите на Сојузот.

Деловникот како и членовите на органите на сојузот беа избрани едногласно со 40 гласа „За“ и ниту еден против. За потпретседател на Меѓународниот сојуз е избрана Јасна Мандиќ, Генерален секретар на Меѓународниот сојуз ќе биде Дијана Пелевска. Функцијата Претседател на Собранието на сојузот ќе ја извршува Агапи Дика, а за нејзин заменик е избран Александар Давидовски. Финансиски раководител и координатор на проектите на Меѓународниот сојуз ќе биде Јованка Кухар.

Според потпретседателот на Меѓународниот сојуз, Јасна Мандиќ, мисијата на сојузот е револуционерни измени коу му се потребни на општеството во поглед на хуманоста која треба да се истакне кон граѓаните на кои навистина им е потребна помош.

– Моделот на успешните е да водат, да се разликуваат и да испорачуваат. Ќе овозможиме сервис и поддршка кои што ќе бидат долгорочни, кои што ќе бидат суштинско решение на индивидуално и групно ниво. Тие сервиси ќе се базираат на едукација, доедукација и озанатување, рече Мандиќ.

На конститутивната седница се обрати и претседателот на Меѓународниот Сојуз, Бојан Јовановски, кој изјави дека Меѓународниот сојуз ќе делува и како ад хок тело кое ќе им помага на луѓето кои во моментот имаат финансиски проблем за некако лекување или пак елементарна непогода.

– Ние не сакаме да бидеме никаква паралелна институција или паралелно министерство за труд и социјална политика. Затоа го повикувам и ресорното министерство за труд и социјална политика на сериозна соработка поради тоа што на нам ни е потребно исто како и на нив затоа што праксата од изминатите години покажува дека сите тие институции се троми и спори во своето делување и затоа конкретните работи не стигнуваат до луѓето каде што е потребно, рече Јовановски.

Свое обраќање на конститутивната седница имаше и почесниот претседател на Меѓународниот сојуз, пратеничката Фросина Ременски која изјави дека амбицијата на сојузот треба да се поттикне и поддржи.

-Меѓународниот сојуз само во овие неколку дена направи забележливи резултати, мисијата од секогаш функционирала, но она што е многу важно е што веќе се прават сериозни чекори во создавањето на партнерските односи помеѓу Меѓународниот сојуз, невладините организации, владините тела, државните институции, бизнис заедницата и сите оние кои што се гледаат во оваа мисија и сакаат да придонесат кон каузата на сојузот, а тоа е еднакво општество и подигање на свеста на граѓаните на Република Македонија за солидарност на сите граѓани без разлика на нивната припадност, рече Ременски.

Виктор Јованов

Би можело да ве интересира

Апелација ја укина пресудата за „Меѓународен сојуз“, случајот се враќа на повторно судење

Одбраната на Боки 13 бара укинување на пресудата за „Меѓународен сојуз“

Бојан Јовановски: Со оваа здравствена состојба не можам да бидам во затвор

Боки-13: Прво селфи во слобода по четири години затвор

Горан Наумовски

Боки 13 пуштен на слобода: Затворската казна во прекин поради лошата здравствена состојба

Александар Тодески

Боки 13 уште е во болница, Апелација ја одложи јавната седница за „Меѓународен сојуз“

Катерина Ѓуровски