(ВИДЕО) Kузмановска: Со новата социјална реформа, околу 140.000 деца ќе користат детски и образовен додаток

Од:

„Новата социјална реформа, што веќе ја усвои Собранието, суштински ја преобразува социјалната и детската заштита, создаваме вистински систем за извлекување од сиромаштија.

Со социјалната реформа, за 20 пати се зголемува опфатот на деца кои користат детски и образовен додаток.

Детскиот додаток кој го користеа 3.200 деца сега, со оваа реформа ќе го користат 73.500 деца. Пристап до образовниот додаток наместо 3.800 дечиња, отсега ќе имаат 64.136 деца“, рече Катерина Кузмановска, пратеничка на СДСМ.

„Тоа значи помош за околу 140 илјади деца. Им помагаме на семејства на кои помошта им е неопходна. Градиме фер и праведно општество за сите.

Овие мерки се влог за мирно и спокојно детство на идните генерации.

Создаваме услови, на секое дете му се даде еднаква шанса да може да го постигне својот вистински потенцијал во текот на животот.

Со усвојувањето на пакeтот закони, правиме целосна преобразба на досегашниот систем за социјална заштита, воведуваме социјална правда што е основа за градење на фер и праведно општество кое нуди еднакви можности за сите.

Како парламентарно мнозинство остануваме целосно посветени на спроведување на мерките што обезбедуваат повеќе пари кај граѓаните, повисок животен стандард и еднакви услови за сите граѓани“, изјави Катерина Кузмановска, пратеничка на СДСМ.

Би можело да ве интересира

СДСМ: Иванов и во пензија се однесува расипнички и се расфрла со парите на граѓаните

(ВИДЕО) Костадинов: ВМРО-ДПМНЕ е против раст на платите, против поврат на ДДВ, ние обезбедуваме повеќе пари за граѓаните

Ана Ололовска

СДСМ: Обезбедивме 5 нови лекови за ретки болести, воведени нови инсулини, квотите за лекови се укинуваат

Ана Ололовска

СДСМ: За разлика од криминалното владеење на ВМРО-ДПМНЕ, денес парите се насочуваат кон граѓаните и нивните потреби

СДСМ: Се е лажно во ВМРО-ДПМНЕ дури и барањето за предвремени избори е класичен блеф

СДСМ: Се зголемува капитацијата на матичните доктори, платите во здравството растат, се укинуваат квотите за лекови

Ана Ололовска