(ВИДЕО) Кирков: Проблемот со африканската чума може да се реши без да се изврши масакр на животните

Од:

„Пред само 3 дена, криминалната Влада донесе одлука дека Владата на Република Македонија поради некакви заштити и превентива ќе започне со отстрел на диви свињи на територијата на Република Македонија.

Сакајќи да ја дефокусираат јавноста од големите криминални скандали кои ја пратат оваа влада, неуспесите во секое поле, како и особено неуспехот на полето на заштита на фауната во Република Македонија, излегуваат јавно и соопштуваат дека ќе започнат со уништување т.е отстрел на диви свињи на целата територија на Република Македонија притоа истото ќе го субвенцираат за ловците, а најсрамно е и вклучувајќи ги и единиците од Армијата на Република Македонија“, рече Стефан Кирков од ВМРО-ДПМНЕ.

„Сметаме дека ваков начин на постапување на решавање на проблемот со болеста африканска чума која да напоменеме не е опасна по здравјето на луѓето е срамна , ниту една држава не постапува радикално на ваков начин за решавање на овој проблем туку за истото постојат закони согласно напишани стандарди кој ги применуваат сите земји членки на Европската Унија.

Оваа одлука побуни реакции кај сите друштва за заштита на животни кои веднаш се екипираа и излегоа со заеднички став, а кон нивниот став ВМРО ДПМНЕ го дели истото и ја дава безрезервно својата поддршка, а пред се апелира да веднаш се прекине со акцијата за масакр на дивите свињи на територијата на Македонија.

Негрижата и масакрот на било кое животно користејќи дури и единици на Армијата на Република Македонија е само одлика на владеењето и пристапот на една Влада кон заштитата на животинскиот свет.

Ако институциите на власта навистина сакаат да го решат овој проблем како што напоменав, постојат низа останати мерки. Проблемот може да се реши без притоа да се изврши масакр на животните што може да допринесе до целосно изумирање и исчезнување на некои видови на раси на дивити свињи. Особено е важно да напоменеме дека одредени видови на диви свињи се пред истребување и изумирање. Со овој отстрел, неколку видови диви свињи ќе бидат истребени и никогаш повеќе нема да виреат на нашата територијата.

Ова не е прв пат кога СДСМ врши отстрел на животни во Република Македонија, за жал се уште не е расчистен масакрот на дивите свињи што го направија високи функционери на СДСМ пред 2 години во Јасен, каде што се направи штета од стотици илјади евра.

Апелираме надлежните институции да се преиспитаат во одлуките и да не го реализираат овој масакр. Отстрелот на животни е најрадикална мерка која не смее туку така да се реализира“, изјави Стефан Кирков од ВМРО-ДПМНЕ.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Мисајловски од Гази Баба: Граѓаните се незадоволни од политиките на СДСМ и Заев

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Арсовски: Заев ја однесе Македонија на дното на листата на Транспаренси Интернешнл

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Николовска: Скандалот со хипер инфлација на лиценци за одгледување канабис зема се поголеми размери

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ: Со соопштенија, СДСМ не може да се сокрие дека повеќе од 500.000 граѓани денот го поминуваат со еден оброк

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ: Заев со посебни истражни мерки и во 2014 година е снимен како врши кривично дело

Ана Ололовска

СДСМ: Како ќе се наближува денот на изборите, така ВМРО-ДПМНЕ ќе ја зголемуваат продукцијата на лажни вести

Ана Ололовска