(ВИДЕО) Ѓорчев: Катица Јанева денеска се стави над Уставот на Република Македонија

Од:

Иако нема законска обврска да се појави во Собранието и да го образложи доставениот извештај за сработеното, Катица Јанева според претседателот на комисијата за политички систем и член на ВМРО-ДПМНЕ, Влатко Ѓорчев со непојавувањето се ставила над уставот и законите на Република Македонија.

Тој вели дека ова е прв случај во историјата на демократска Македонија, во овие 25 години едно лице да не се појави и да го образложи извештајот на институијата која ја раководи.

– Не добивме известување дека нема да дојде иако интересот помеѓу пратениците е голем. Нејзиното недоаѓање и недавање известување дека нема да се појави е непочитување на собранието. Непочитување на уставот на Република Македонија. Македонија е парламентарна демократија и сите именувани лица носат одговороност, влели Ѓорчев.

Ѓорчев додаде дека еднаш годишно претседателот лично поднесува извештај, еднаш месечно премиерот и министрите, како и претседателите на низа институции, а само Јанева не се појавила лично да го образложи извештајот кој го поднела.

Александар Тодески

Би можело да ве интересира

По четири месеци, постои надеж дека 22 илјади граѓани ќе ги добијат ветените по 6.000 денари државна помош

Пратениците расправаа за измени и дополнувања на неколку закони, за гласање немаше кворум

Жарко Настоски

Во Собранието дебата за дополнувањето на Законот за јавните набавки

Собранието ги разгледа годишните извештаи на ДКСК и на Народниот правобранител за 2019 година

Жарко Настоски

Собранието разгледа финансиски планови и извештаи за работа на институции, ќе се гласа дополнително

Жарко Настоски

Собранието разгледа повеќе закони од различни области

Ана Ололовска

Leave a Comment

3 × four =