(ВИДЕО) Бугарски тенкови минуваа низ Македонија со наша воено-полициска поддршка

Од:

Пркеу дваесет камиони со воена опрема на Бугарија транзитираа низ Македонија согласно СОФА договорите кои земјава како членка на НАТО ги има потпишано со сите сојузници од Алијансата. Од Министерството за одбрана за А1он велат дека Македонија има обврска да овозможи непречен транзит на воена опрема или возила на сојузничките земји за нивни потреби, преку територијата на Републиката.

„Сите овие активности се најавени и координирани со Армијата на Република Северна Македонија и други институции во државата. Овие активности вклучувајќи го и вчерашниот транспорт се одвиваат постојано и редовно согласно сите дефинирани правила. Транспортот е целосно организиран и реализиран од страна на сојузниците за чии потреби е истиот. Обврска на Армијата е да обезбеди воено-полициска поддршка, што и редовно се реализира на најпрофесионален начин“, велат за А1он од Министерството за одбрана.

Камионите вчера утрото превезуваа тенкови и борбени возила, а како што велат од министерството, воено-полициската поддршка на камионите кои превезуваат воена опрема на сојузничка земја е обврска на Армијата.

Би можело да ве интересира

НАТО соопшти дека не ги гледа условите за поканување на Киев во Алијансата

НАТО: Украина да обезбеди војници, ние испраќаме само средства

Горан Наумовски

За една година затворени 14 училишта во Македонија: Намален е бројот и на паралелки и ученици

Александар Тодески

Пад на Македонија во извештајот на Фридом хаус: Назадување во владеењето на правото и борбата со корупција

Нордиските и балтичките земји ја поддржуваат улогата на НАТО во поддршката на Украина

ВИДЕО: Бугарија повторно има преодна влада, на избори оди на 9 јуни