(ВИДЕО) Андреевски: Мерките на Владата предводена од СДСМ обезбедуваат развој на енергетиката и пониски сметки

Од:

„Во изборната програма 2016 на СДСМ главен столб беше да вратиме повеќе парите кај граѓаните.

Тоа во изминативе две години го правиме постојано и на различни начини.

Веќе е реализирана мерката за враќање на евтината тарифа за елелектрична енергија која беше укината во 2012 година, а преку која денес се враќаат околу 15 милиони евра кај граѓаните“, рече Митко Андреевски, претседател на Комисија за енергетика на СДСМ.

„Денес, со мерката за намалувањето на ДДВ од 18 на 5% исто така се одвојуваат одредени средства, повторно кај граѓаните.

За просечен стан чија сметка изнесувала 2.000 денари трошокот за парно ќе се намали за:

· 1.800 денари на годишно ниво за потрошувачите приклучени на мрежата на БЕГ,

· 3000 денари на годишно ниво за потрошувачите приклучени на мрежата на Скопје Север и

· 3.240 денари за потрошувачите приклучени на системот на Енергетика во Гази Баба.

Во наредниот месец, пред почетокот на грејната сезона ќе следат дополнителни мерки кои ќе ги реализираме, заедно со Владата на Република Северна Македонија за повеќе пари назад кај граѓаните, а вооедно и ќе придонесеме за намалување на загадувањето на амбиенталниот воздух.

Продолжуваме да работиме во интерес на граѓаните и да обезбедуваме повеќе пари кон граѓаните“, изјави Митко Андреевски, претседател на Комисија за енергетика на СДСМ.

Би можело да ве интересира

СДСМ: Со ребалансот на буџетот до ново покачување на платите и повисок животен стандард

А1он

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ е изворот на срамниот непотизам и партизација

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ алармира за незаконско постапување неколку месеци откако е отворена истрага за случајот

СДСМ: Ја унапредуваме здравствената заштита и условите за работа на медицинскиот персонал

Ана Ололовска

СДСМ: Иванов и во пензија се однесува расипнички и се расфрла со парите на граѓаните

(ВИДЕО) Костадинов: ВМРО-ДПМНЕ е против раст на платите, против поврат на ДДВ, ние обезбедуваме повеќе пари за граѓаните

Ана Ололовска