Усвоена одлуката за бројот на потпретседатели на Собранието – Џафери предлага да има пет

Од:

Пратениците денеска со 60 гласа „за“ и 22 „против“ ја усвоија Одлуката за утврдување на бројот на потпретседателите на законодавниот дом.

На денешното продолжение на втората собраниска седница беше усвоена одлуката која се однесува само на бројот на попретседатели, но не се расправаше за персоналните решенија. Изборот на потпретседатели на Собранието ќе се врши на друга собраниска сеница.

Претседателот на Собранието Талат Џафери предлага Собранието да има петмина потпретседатели. Во образложението на предлогот, повикувајќи се на Деловникот и на Законот за Собрание, се наведува дека „бројот на потпретседателите го утврдува Собранието, по предлог на претседателот. Потпретседателите се избираат од редот на пратениците кои припаѓаат на различни политички партии застапени во Собранието“.

Во Собранието за денеска е закажано и продолжение на петнаесеттата седница на чиј дневен ред се останати Предлог-законот за изменување на Законот за заштита на укажувачи, Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за судските такси, Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за автокампови, и Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за скијалишта, сите во прво читање.

Би можело да ве интересира

Муцунски: Ќе гласаме за мерките од петтиот пакет, нудиме неколку термини за седницата

Катерина Павлова-Николовска

Пратеничката на СДСМ со микрофонот: Не се бркавме, јас бев физички нападната од Мицевски

Кристијан Ландов

Костадинова: Мицевски нападна пратеничка, тој е дел од насилничката матрица на ВМРО-ДПМНЕ

Катерина Павлова-Николовска

Џафери свика состанок на претседателството на Собранието

Катерина Павлова-Николовска

Стопанската комора апелира пратениците во текот на денот да ги донесат законите од петтиот пакет мерки

Инаетењето во Собранието го држи под блокада петтиот сет мерки

Катерина Павлова-Николовска