УХМР: Внимателно движење покрај реките и клисурите, можно покачување на водостоите

Од:

Врнежите од снег и дожд кои се со поголем интензитет во југоисточниот дел од Македонија ќе предизвикаат покачување на водостоите кај помалите реки и истекувања кај суводолиците, предупредува УХМР.

Поради тоа, апелира, неопходно е внимателно движење покрај водотеците и суводолиците, како и низ клисурите и на местата каде се можни одрони и свлечишта.

Според хидролошките станици, и засега има одредени покачувања на водостоите на реките, но тие се со вредности околу просекот.

Би можело да ве интересира

Намален водостојот на Преспанското и Дојранското Езеро

Ландов

УХМР: Најавените обилни врнежи од дожд можно е да ги зголемат водостоите на реките

Ландов

Во делови од Македонија десет години не паднало олку дожд на почетокот на август

Жарко Настоски

УХМР: Дождот може да предизвика слевање на вода низ градските улици

Ландов

ЦУК: Состојбата со реките во земјата е стабилна, нема излевања

Жарко Настоски

Зголемен водостојот на реките, според УХМР нема опасност од излевање

Жарко Настоски