А1он

  • Почетна
  • Македонија
  • Економија
  • Регион
  • Свет
  • Магазин
  • Спорт
  • Култура
  • Видео
  • Скен
FacebookTwitterYoutube
А1он
Од: А1он
Македонија

Угостителските објекти ја следат примената на ХАЦЦП

by А1он20/05/2014 - 15:07169
Share0

Угостителските објекти во Македонија ја следат примената на ХАЦЦП. Околу осумдесет проценти го имаат воспоставено системот и применуваат добра хигиенска пракса, беше речено на денешната работилница во Прилеп што ја организира Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ).

Добивај вести на вибер

– Инспекциските контроли покажуваат дека многу малку од угостителските објекти ги воспоставиле стандардите. Но, секојдневно се регистрираат нови и токму тие се нашата целна група зашо сакаме да имаме безбедна, сигурна храна, рече Светлана Колариќ, државен советник во АХВ.

Според неа, потрошувачите треба да знаат дека Агенцијата за храна е постојано на теренот и максимално врши надзор што потврдува дека храната е безбедна.

– Едукациите мора да бидат континуирани. Целта е сите оператори кои се занимаваат со угостителство да научат дека мора да се воспостави добра производна и хигиенска практика, да се направи анализа на опасност на секој чекор од процесот независно дали станува збор за подготовка, транспорт или пакување, истакна Колариќ.

АХВ ќе одржи вкупно 24 работилнци на тема „Интензивирање на имплементацијата на ХАЦЦП системот во угостителските објекти“. Досега беа организирани пет, во Скопје, Тетово, Гостивар, Штип, Прилеп и Битола. Циклусот треба да заврши до крајот на годинава.

Во Македонија има околу 3.400 угостители и 12.000 регистрирани оператори со храна. ХАЦЦП почна да се применува од 2008/2009 година.

hrana

Би можело да ве интересира

Најмалку 57 луѓе починаа во Газа од неухранетост

Горан Наумовски03/05/2025 - 20:24

АХВ заплени и уништи 1.740 килограми небезбедна храна

Горан Наумовски21/04/2025 - 09:5021/04/2025 - 09:50

Аферата во Украина: Се збогатија купувајќи храна за војската, купија хотели во Хрватска

Горан Наумовски05/04/2025 - 19:41

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски28/09/2024 - 11:2128/09/2024 - 12:13

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Александар Тодески11/03/2024 - 12:49

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ26/01/2024 - 14:4126/01/2024 - 15:18
FacebookLike
TwitterFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

НАЈЧИТАНИ.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • Импресум
  • Контакт
  • Маркетинг
  • Услови за користење

@2019 - A1on. Сите права задржани.

@2019 - A1on. Сите права се задржани
А1он
FacebookTwitterYoutube
  • Почетна
  • Македонија
  • Економија
  • Регион
  • Свет
  • Магазин
  • Спорт
  • Култура
  • Видео
  • Скен