Тупанчески: Мора да бидеме внимателни со ветингот, дали тој ќе биде парцијален или ќе се однесува на сите функционери

Од:

Министерот за правда Никола Тупанчески смета дека мора многу да се внимава за процесот на ветинг. Како пример ја посочи Албанија, која практично, по спроведувањето на ветингот остана без судии и јавни обвинители, 80% од апелационото подрачје не го поминаа тој филтер.

– Од 9 судии во Уставен суд, 6 судии не го поминаа, вклучувајќи го и претседателот на Уставниот суд. Веќе две години, Албанија укажува дека нема доволен број судии, рече Тупанчески на првиот панел во рамките на годишната конференција „Годин на нови можности“.

Според Тупанчески , при проверка на судиите и јавните обвинители треба да земат предвид 4 критериуми: интегритет, квалификации ,поврзаноста со организиран криминал и имотната состојба.

– Во нашата држава подолго време се заговара процесот на ветинг, но пред да стигнеме до него, потребно е да одговориме на неколку прашања: Дали ветингот ќе биде парцијален и дали ќе се однесува на судството и обвинителството или пак на сите избрани и именувани функционери. Дали ветингот ќе биде направен со постојните капацитети што ги имаме затоа што во моментот нашата држава располага со капацитети кои би можеле да се позанимаваат со оваа проблематика и третиот сегмент е ,дали би го правеле со постојната регулатива или со нова која исклучително ќе ја третира оваа материја. Се согласувам дека треба да има филтрација, проверка, но она што треба да го одговориме е начинот на кој тоа ќе го направиме – рече Тупанчески.

Би можело да ве интересира

Лога на чекор да му го земе министерското место на Тупанчески, актуелниот министер: Се зборува дека местото ќе биде на берза

Кристијан Ландов

Тупанчески: Некој функционер го искористил дискреционото право овозможувајќи предвремено полагање на правосудниот испит

Тупанчески: Државата е одлучна во процесот за постигнување дигитална трансформација на правосудството

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Тие што треба да донесат правда се испотепаа, се купува ли слобода со пари – интервју со министерот Тупанчески

Кристијан Ландов

(ВИДЕО) Тупанчески го оправдува Џафери за отфрлање на референдумот: Тоа би значело отворање на Пандорината кутија

Кристијан Ландов

Тупанчески: Новата зграда на Управен суд ќе обезбеди подобри услови за водење на судските постапки