Три проекти се реализираат во Карбинци и Зрновци преку Програмата за рамномерен регионален развој

Од:

Заменикот министер за локална самоуправа Дејан Павлески денеска престојува во работна посета на општините Карбинци и Зрновци, каде оствари средба со градоначалниците Јордан Насев и Блаже Станков и направија увид во проектите поддржани од Министерството за локална самоуправа, преку Програмата за рамномерен регионален развој во изминатата година, во општина Карбинци – Уредување-изградба на мал плоштад во село Радање и изградба на дел од локален пат село Радање – село Оџајлија, а во општина Зрновци изградбата на Етно Парк.

Павлески, како што стои во соопштението, појасни дека во 2018 и 2019 година Министерството за локална самоуправа, преку Програмата за рамномерен регионален развој поддржа 23 проекти од Источниот плански регион, при што од буџетот на државата се издвоени 1.350.000 евра, а тенденција е средствата во наредната 2020 година да се зголемуваат.

Остануваме фокусирани и посветено работиме на поттикнување на рамномерниот регионален развој преку намалување на разликите помеѓу планските региони и поддршка на реални проекти кои имаат директен импакт врз развојот на општините и регионите.

На тој начин, обезбедуваме подобри услови и поквалитетен живот на граѓаните, истакна Павлески

Би можело да ве интересира

Голем пожар кај Карбинци, две вили настрадаа во огнената стихија

Жарко Настоски

Милевски: За една година ги донесовме најважните стратешки документи за локалната самоуправа и регионалниот развој кои се усогласени со политиките на ЕУ

Ана Ололовска

Милевски: Да не заборавиме дека дрвјата се нашите бели дробови, потребни се итни мерки за спречување на сечење на шумата

Ана Ололовска

Милевски: Децентрализацијата и развојот на локалната демократија, главна тема на состанокот со известувачите на Советот на Европа за локална самоуправа

Ана Ололовска

Милевски: Собранието изгласа 10-годишна Стратегијата за регионален развој, го подигнуваме квалитетот на животот на граѓаните

Ана Ололовска

Приходите се намалени во 26, а расходите во 49 општини, за нивна поддршка се обезбедени 700.000 долари

Ана Ололовска