Спасувачка акција за три 16-годишни момчиња заробени на островче на надојдената Треска

Од:

Три момчиња останале заробени синоќа на своевидно островче на средина во реката, заради испуст на водата од хидроцентралата „Матка“, а и од хидроцентралата „Козјак“, што е редовен процес за континуирано производство на електрична енергија со што редовно навечер има нагло зголемување на водотекот низ коритото на реката Треска, а секако има и покачување на нивото на реката.

Заради наглото покачување на реката Треска трите момчиња останале заробени на специфичен повисок песочно-чакален дел на средина на реката, на своевидно островче и немале можност да преминат на безбеден брег, бидејќи биле опкружени од двете страни со силна и брза вода. Се работи за 16 годишни момчиња кои во тој момент биле под силен притисок на страв и паника.

Од ЦУК веднаш се контактирани дежурните во Полициска станица Сарај од кои е побарано да се упатат на локацијата каде што се наоѓаат трите момчиња и ако се во можност согласно процедурите соодветно да интервенираат. Инаку, паралелно, беше воспоставен контакт и со Црвен Крст на Скопје кои информираа дека нивните тимови се волонтерски и не се во можност соодветно реагираат при овој случај.

ЦУК побара директно од диспечерите во хидроцентралите „Козјак“ и „Матка“ (браните) веднаш да го намалат истекот на вода со што ќе се овозможи извлекувањето и спасувањето на момчињата. Во меѓувреме од страна на тимот на специјалните сили беше направен еден обид со чамец да се спасат децата, но заради големата вода тоа не можеше во тој обид безбедно да се реализира заради исклучително брзата и силна вода во зголеменото корито на реката Треска. Беше потребно да се почека погоден момент, поточно требаше време да се намали силината и нивото на водата и откако беше сопрена водата да истекува од двете брани.

Околу 23.00 часот од страна на дежурните од Полициска станица Сарај е добиено известување дека, по намалување на водостојот на реката специјалните тимови на МВР и селаните од с.Грчец, момчињата успешно и безбедно ги префрлиле со чамец по течението на реката, но од другата страна на островот што гравитира кон селото Грчец.

По спасувањето на момчињата, ЦУК ги извести хидроелектраните „Козјак“ и „Матка“ за да можат непречено да произведуваат електрична енергија.

Би можело да ве интересира

ЦУК: Активни се 13 пожари, изминатото деноноќие имаше 24 пожари на отворено

(ВИДЕО) 18 пожари горат во земјава: активни се сите хеликоптери и авиони, доаѓа помош и од Романија

Катерина Ѓуровски

Се очекува „Ер трактори“ да се вклучат во гаснењето на пожарот на Огражден, на границата со Бугарија

A1on

Лифтот со екипата на Итна помош паднал од втор кат во подрум, тројца повредени

Екипата на Итна помош загалвена во лифт која паднал во подрум, пациент немало

Eкипа на Итна медицинска помош и пациент се заглавиле во лифт во Кисела Вода